kulinarne

Flaki z boczniaków

Jak flaki z olejem… nie znaczy że musi być nudno. W styczniu w lesie znajdziecie boczniaki a z nich wege flaczki jak marzenie :
300g boczniaków skrój wszerz w cienkie paski (to jest ta imitacja flaczków właśnie)
, zalej wodą i gotuj na małym ogniu z dodatkiem 2 łyżek oliwy, pokrojonej pory, startej marchewki, liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, wędzoną papryką, pieprzem i sosem sojowym, dla barwy i podbicia smaku można dorzucić łyżkę przecieru z pomidorów.
Palce lizać by Krzyś, boczniaków szukajcie na drzewach liściastych – poznacie je bez problemu po tym że rosną gromadnie i krótki trzon przyrasta wyłącznie od boku do drzewa.

Ewa z Chwaściarni

Mieszam i wzruszam się :)

Hej! To też Ci się spodoba:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *