Dla tych co po nocach spać nie mogą bo sezon, kwiaty, liście, zapachy, dzikie węże…
Mniszek w odsłonie mocarnej bez cukru.
Zbierz :
500 kwiatów mniszka
Zalej :
700ml wody i wymocz przez 2 godzinki
Dodaj :
700g miodu białego : rzepak, akacja, wielokwiat
Wciep :
20g kurkumy
Zagotuj, przecedź i gotowe.
Dla gęstości można pokusić się o uprzednie wyzbycie się szypułek i przyrządzenie syropu z płatkami po zblendowaniu – tylko trzeba chcieć
Pamiętaj że miód traci swoje cenne właściwości dopiero przy dłuższej obróbce termicznej. Możesz zagotować mniszka z kurkumą i dodać miód na końcu – jeżeli obawiasz się strat. Smacznego ![😉](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t57/1/16/1f609.png)
![😉](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t57/1/16/1f609.png)
![](https://chwasciarnia.pl/wp-content/uploads/2022/02/94267571_2578684329118053_1468087957133983744_n.jpg)
![](https://chwasciarnia.pl/wp-content/uploads/2022/02/94608590_2578684239118062_4766775281736220672_n.jpg)
![](https://chwasciarnia.pl/wp-content/uploads/2022/02/94705406_2578684295784723_7571976825442664448_n.jpg)