kulinarne

WALDMEISTER

A ja mam dla Was – może nie mistrza Yodę ale Mistrza LASU – z niem. WALDMEISTER. Dla niewtajemniczonych jest to popularny niemiecki i szwajcarski truneczek podobny do likieru oparty na bazie jednego aromatycznego ziela – marzanki wonnej.
Marzankę zbieramy jeszcze teraz w czerwcu kiedy obficie kwitnie, ziele dobrze wcześniej delikatnie podsuszyć lub przydusić ( zabieg podobny do traktowania ziela nostrzyka by wyciągać kumaryny). Takie ziele umieszczamy w słoju zalewając ciepłą wodą z rozpuszczonym cukrem w proporcji 3:1.
Pozostawiamy na dobę pod przykryciem a następnie zalewamy alkoholem do uzyskania widełek między 20 a 30 % alkoholu. W ciemnym naczyniu pozostawcie wasz nastaw na 2 do 3 tygodni i delektujcie się intensywną zielenią, słodyczą i kumarynami.
Krzyś 

Ewa z Chwaściarni

Mieszam i wzruszam się :)

Hej! To też Ci się spodoba:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *