Menu Zamknij

Co z lebiodki

Może i za późno, by zdążyć z sylwetką na wakacje, ale o dobrą formę zadbać warto i poza latem. Do Grecji czy Włoch nie pojedziemy, ale możemy zafundować sobie śródziemnomorskie klimaty w domu . Na czasie kwitną lebiodki zwane dzikim oregano, które u nas wylądują w bukietach, mieszankach, destylatach i… SOLI. Kto raz spróbował sól pokrzywową zapragnie soli ziołowych używać do końca życia. Lebiodka to aromatyczne ziele lecznicze i przyprawowe zdające egzamin przy nieżytach żołądka, leniwym trawieniu, problemach jelitowych nadające soli wymiar przyprawy z południowych krain. Na 100g soli bierzemy ok. 20g suszonych kwiatów lebiodki, całość wrzuć do moździerza i rozetrzyj. Ziołowe sole to uczta smaku, zwłaszcza w sierpniu gdzie czeka na nas jeszcze kwiat bylicy, macierzanki i nawłoci. Taka nasza Prowansja 😉
Krzyś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *