Menu Zamknij

Zioła

  • Topinambur Opublikowano: przez

    Nie takie to biedne słoneczniki co na metry trzy rosnąć potrafią, a mowa o tych bulwiastych zwanych topinamburem. Jakbym rzekł wam że z jednej rośliny możemy wyciągnąć śluzy i woski do kremu o niskiej komedogenności, odżywcze witaminy, karotenoidy, inulinę co dodatkowo nawilży i ustabilizuje emulsję, a może fruktany łagodzące działanie … [czytaj więcej]

  • Irga Opublikowano: przez

    Hej Jesieni, najwyższa pora odsłonić co nieco o naszej ogrodowej irdze. Kojarzycie te czerwone kuleczki przy jajowatych listkach płożących i wznoszących się coraz wyżej krzewów?. Te owoce to drogocenny dar dla kosmetyki, należeć mogą do irgi zwyczajnej, poziomej lub czarnej. Wszystkie owoce dostarczają nam aż 17 kwasów tłuszczowych, w tym … [czytaj więcej]

  • Maceraty ziołowe Opublikowano: przez

    Słońce w słoiku mówi samo za siebie – a że słońce lubi się z tłuszczem warto zapamiętać kiedy w temacie mamy co w tym tłuszczu się rozpuści. Już same żółcie, pomarańcze i czerwienie letnich i jesiennych skarbów mówią nam „weź mnie, zbierz mnie – a dam ci co słońce mi … [czytaj więcej]

  • Likopen – antyoksydant z pomidora Opublikowano: przez

    Z powodu klęski urodzaju pomidorów w ogrodzie moich Rodziców wyekstrahowałam sobie likopen. Zrobiłam to w oleju, ponieważ składnik ten rozpuszcza się w tłuszczach. Zwyczajnie, skórki zdjęte z pomidora na sos, odcisnęłam (żeby miały jak najmniej wody) i zalałam olejem migdałowym, po czym siedziały one razem w wolnowarze przez trzy godziny. … [czytaj więcej]

  • Truskawka Opublikowano: przez

    Truskawka czyli poziomka ananasowa (Fragaria ananassa)  w tej chwili dostępna jest wszędzie. Warto skorzystać, bo to owoc sezonowy. Należy wiedzieć, że owoc truskawki zawiera w większości wodę (około 80%), lecz nie tylko. Te czerwone cuda zawierają również cenne składniki takie jak: -cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, -witaminy C, … [czytaj więcej]

  • Piwonia Opublikowano: przez

    Moim ulubionym elementem czerwcowej wegetacji jest zapach kwitnącej piwonii. Moje piwonie nie mają lekkiego życia – już pierwsze kwiaty zerwane zostały, bo Ewa nie ma , ale już dzień później było ich naście… po kolejnym zbiorze pojawią się nowe pąki by zalać kępę dziesiątkami – a więc wyzwanie czyli co … [czytaj więcej]

  • Babka lancetowata Opublikowano: przez

    Babki. Kto je zna z dzieciństwa? U nas po zeszłorocznej łące kwietnej, o którą w tym roku nie mieliśmy czasu zadbać pozostał dywan z koniczyny i babki lancetowatej. Jako, że brać trzeba co dają to zrobiłam z niej syrop na zimę dla mojego chłopczyka. Będzie przydatny gdy nadejdzie jesień, ponieważ … [czytaj więcej]

  • Forsycja Opublikowano: przez

    Nie taka straszna RUTYNA, tej rutynie polecam oddać się w 100 procentach – kiedy jeszcze nie czas na rutę czy grykę z pomocą przychodzi nam FORSYCJA – jej kwiaty zawierają aż 1% tego cennego związku. Rutynę znamy chociażby z rutinoscorbinu czy rutinacea, jednak niewiele wspomina się o roślinach posiadających rutynę … [czytaj więcej]

  • Syrop z kory czarnego bzu Opublikowano: przez

    Gałązki czarnego bzu. Skrobię od godziny. To męcząca i nudna robota, ale regularne picie nalewki z kory czarnego bzu do tej pory elegancko zabezpieczały nas przed infekcjami wirusowymi. Z tak przygotowanych gałązek wykonam odwar. Konserwuję go alkoholem. Możesz go też zamrozić, jeśli nie chcesz używać alkoholu. Jeśli wiesz gdzie rośnie … [czytaj więcej]

  • Pigwowiec Opublikowano: przez

    Na ten moment warto czekać cały rok. Jesień przynosi złote zbiory pigwowca. Przebogaty w witaminy i pektyny owoc, kocha kąpać się w nalewkach. Mówi się, że przebija samą pigwę głębokim aromatem owoców. My kochamy nalewki z pigwowca – doświadczenie pokazało że wiodły prym w nalewkach konkursowych na zlotach. Konfitury z … [czytaj więcej]

  • Wąkrotka pospolita Opublikowano: przez

    Dziś szczególne zbiory. Tuż za domem mam morze wąkrotki pospolitej. Zbieramy ją do ziołowych ekstraktów, które wykorzystamy na warsztatach tworzenia kosmetyków, ale też suszymy na maseczki. Nasza rodzima wąkrotka ma zbliżony skład i działanie do wąkrotki azjatyckiej (Centella asiatica, gotu cola). Ekstrakty z wąkrotki aktywują odnowę włókien kolagenowych co, jak … [czytaj więcej]

  • Wrzos Opublikowano: przez

    Zbieracie wrzosy?, pewnie zastanawiacie się czy prócz wartości ogrodowych kryje się w nich coś jeszcze – a kryje dość sporo. Zbierane w sierpniu i na początku września szczyty kwiatowe są bardzo wartościowym surowcem. Kosmetycznie warto zwrócić swoją uwagę ku arbutynie : to ta substancja odpowiedzialna za regenerację skóry i rozjaśnianie … [czytaj więcej]

  • Piołun Opublikowano: przez

    U Was też kwitnie już piołun? Jeżeli tak to zbierajcie szczyty kwiatowe do kadzidła. Piołun jest naszym tradycyjnym zielem kadzidlanym – coś na odpowiednik białej szałwii stąd może posłużyć jako podstawa do stworzenia kadzidlanych inspiracji. W ogrodzie i lesie czają się kompani kadzidlani : lawenda, kocimiętka, kwiat bazylii, oregano, macierzanki, … [czytaj więcej]

  • Estragon Opublikowano: przez

    Czas na Estragon – nie mylić z estrogenem i Eragonem choć z miesiączką, czy walką ze smoczym paleniem w żołądku ma wiele wspólnego. Nawet z łaciny brzmi dracunuli i jest, uwaga… bylicą – tak jak piołun. W tej bylicy nie uświadczymy tujonu. Problemy z żółcią, niestrawnością, grzybami, pierwotniakami, pasożytami, bakteriami, … [czytaj więcej]

  • Co z lebiodki Opublikowano: przez

    Może i za późno, by zdążyć z sylwetką na wakacje, ale o dobrą formę zadbać warto i poza latem. Do Grecji czy Włoch nie pojedziemy, ale możemy zafundować sobie śródziemnomorskie klimaty w domu . Na czasie kwitną lebiodki zwane dzikim oregano, które u nas wylądują w bukietach, mieszankach, destylatach i… … [czytaj więcej]

  • Nagietek Opublikowano: przez

    Mam tę łąkę kwietną pod oknem i właśnie na niej nadszedł nagietkowy czas. Codziennie rozkwitają nowe. Nagietek należy do mojego ulubionego zestawu ziół, można rzec, że u nas w domu chleba może braknąć, ale nagietka nigdy W roślinie możemy znaleźć flawonoidy i karotenoidy. Są też alkohole trójterpenowe, kwasy organiczne, żywice, … [czytaj więcej]

  • Czarna porzeczka Opublikowano: przez

    Bardzo leniwe niedzielne popołudnie, które spędzam, leżąc z Bobem, pod krzakiem czarnej porzeczki. Cień w ilościach śladowych, za to zapach sprawia, że jeszcze tu chwilę zostaniemy. Ja, bo wdycham zachwycona, a Bob głównie dlatego, że mam ciastka. Osobiście nie lubię smaku surowych owoców czarnej porzeczki, jednakże już przetwory: sok, galaretka, … [czytaj więcej]

  • Dziewanna Opublikowano: przez

    „Rośnie dziewanna tylko na ciepłych piaskach i słonecznej wystawie.” – takie piękne zdanie wyczytałam w książce Witolda Poprzęckiego. I owszem, znane nawet było dawno powiedzenie : gdzie rośnie dziewanna, tam bez posagu panna- roślina występuje często na glebach nieurodzajnych i ubogich. Za to dziewczęta te były złotowłose i z licem … [czytaj więcej]

  • Jagody Opublikowano: przez

    Jedzcie jagody! Ha! Aby napisać post o jagodach przejrzałam 15 (słownie:piętnaście) książek i w zasadzie chciałabym poprzestać na tym zdaniu wstępnym, lecz wiem, że chcecie czegoś więcej . I bardzo dobrze, bo nie należy tak beztrosko ufać ludziom, którzy na kolację jadają lody Jednakowoż w tym przypadku możecie. Owoc borówki … [czytaj więcej]

  • Ogórecznik lekarski – dla urody Opublikowano: przez

    Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) pachnie i smakuje ogórkiem, ale co oferuje nam kosmetycznie ? Otóż znajdziemy w nim między innymi : kwasy organiczne ( mlekowy, jabłkowy i octowy). Mikro i makroelementy ( cynk, krzem, potas, żelazo), substancje czynne (alkaloidy pirolizydynowe, alantoina), flawonoidy, witaminy C, B , F, śluzy i garbniki. … [czytaj więcej]

  • Świdośliwa Opublikowano: przez

    A może by tak zasadzić bombę witaminową, o wybitnych walorach smakowych, pełną przeciwutleniaczy (antocyjanów) , obniżającą cholesterol, bogatą w żelazo, wapń, mangan, kobalt i miedź, której i liście są cenne nadając nowy smak herbatkom fermentowanym czy podbijając smak kiszonek. Taka „borówka” bez schylania oszczędzająca kręgosłup, kto próbował ten wie jak … [czytaj więcej]

  • Geranium Opublikowano: przez

    Pada – i dobrze, niech leje… bo temat domowo-balkonowy. Kto jeszcze nie miał do czynienia z „anginkami” łapa w górę, a kto miał i nie wiedział że „anginek” jest więcej niż jedna babcina, lub ta z zajumanej szczepki ( ponoć lepiej rosną ). Pod anginkowym hasłem głównie skrywają się odmiany … [czytaj więcej]

  • Chaber Opublikowano: przez

    Jak tam chabrobranie? Będziemy coś kręcić, ale w weekend, bo teraz próbujemy nadążyć sami za sobą Na razie możecie zrobić likier z bławatków, to te niebieskie kwiaty z poligonu. Uwaga, podaję prosty przepis. Poradzicie, nawet jeśli nigdy wcześniej nic tego typu nie robiliście. Zalejcie w słoiku same płatki syropem ( … [czytaj więcej]

  • Co z róży Opublikowano: przez

    Róża z podwórza. Nie do końca to prawda, ale się rymuje Z róży dziś zrobiłam mnóstwo syropu- będzie do lodów, herbaty, a i do piwa może być niezły. Syrop różany robię od lat z przepisu Ziolowy Zakątek Klaudyna Hebda Blog, smakuje świetnie, więc się go trzymam. W garnku do jutra … [czytaj więcej]

  • Co z głogu Opublikowano: przez

    Van Głóg. Kwiat. Rozpisywać się nie będę o właściwościach, bo już dużo napisano i poczytać możecie chociażby tu: http://ziolowawyspa.pl/tag/kwiat-glogu/ Za to napiszę szybciutko, aby przypomnieć po co zbierać i co można z niego zrobić. 1. Do suszenia na herbatkę dla zdrowego serduszka (uzbierajcie i ususzcie odrobinę dla swoich mam, niedługo … [czytaj więcej]

  • Kwiat jarzębiny Opublikowano: przez

    Moi drodzy, spieszę donieść, że kwiat jarzębiny reguluje metabolizm czyli pomaga w odchudzaniu. I tu można, jak dla mnie, wywód zakończyć. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie wszyscy mieli wzmożony apetyt podczas narodowej kwarantanny i umiar zachowawszy, cieszą się ciałem nieociężałym. Dlatego słów kilka dodatkowych, ponieważ kwiat jarzębiny, … [czytaj więcej]

  • Napitek z klitorii Opublikowano: przez

    Hej herbaciarze – zapewne znacie już słynny niebieski napitek z klitorii. A co jeśli mamy jeszcze lepszą alternatywę, dostępną dla każdego w Naturze i to za darmo ? Barwa klitorii, wspomaganie wątroby i przemiany materii, choroba wrzodowa czy nieżyty nie będą Wam tak straszne z Ajugą. Ajuga, czyli po naszemu … [czytaj więcej]

  • Ekstrakt z magnolii Opublikowano: przez

    Królowa zakwitła, pora jej majestat wykorzystać w pełni i zachować na cały rok magię bogactwa jaki ze sobą niesie. Magnolia purpurowa, podobnie jak kilka innych gatunków, posiada w swoich pąkach i kwiatach bogaty zasób antyoksydantów i witaminy E, doskonale spisując się jako naturalny czynnik nawilżający i odżywczy w kosmetykach przeznaczonych … [czytaj więcej]

  • Syrop z mniszka Opublikowano: przez

    Dla tych co po nocach spać nie mogą bo sezon, kwiaty, liście, zapachy, dzikie węże… Mniszek w odsłonie mocarnej bez cukru. Zbierz : 500 kwiatów mniszka Zalej : 700ml wody i wymocz przez 2 godzinki Dodaj : 700g miodu białego : rzepak, akacja, wielokwiat Wciep : 20g kurkumy Zagotuj, przecedź … [czytaj więcej]

  • Kolendra Opublikowano: przez

    Ja cię kolender… serio same korzyści z tej kolendry macie. Nać i nasiona w diecie to bogactwo. Wcześniej wspominaliśmy o maści rozgrzewającej również stawy, spożywanie liści jak i oleju, wpływa pozytywnie na stawy także wewnętrznie, w połączeniu z kozieradką działa cuda. Z innej strony kolendra będzie dla tych którzy cenią … [czytaj więcej]

  • Żurawina Opublikowano: przez

    Zgniłe wyże się pchają, bagniska na dworze, a z nadmiaru wilgoci skóra ma nieco gorzej. Z bagnisk pochodzi ŻURAWINA – bogactwo mikroelementów i lifting w jednym. Owoc żurawiny słynie z bogactwa witamin C, A i B, kwasów – cytrynowego, jabłkowego i chinowego, zawiera masę antocyjanów i flawonoidów. Co możemy zrobić … [czytaj więcej]

  • Tarnina, trzmielina, głóg Opublikowano: przez

    U Was też już zawiało jesienią? Noce generują pierwsze przymrozki – na samą myśl o zimie kołacze nam serce i boli żołądek, pora wydać biliony na opał, pierwszy kaszel daje się we znaki. Strasznie stresujące to życie . Tak czy siak, na wszystkie objawy zespołu napięcia przedzimowego z pomocą idą … [czytaj więcej]

  • Wciąż mało znany słonecznik Opublikowano: przez

    O słoneczniku pisał wczoraj Krzyś, ale muszę coś dodać. Nie dlatego, żeby Krzysztof przysnął pominąwszy istotne szczegóły, tylko po prostu znalazłam cudowną ilustrację do posta słonecznikowego. Pomyślałam, zatem, że dobrze wspomnieć o oleju słonecznikowym w kontekście dbania o włosy. Ze względu na wysoką zawartość lecytyny, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy … [czytaj więcej]

  • Tatarak Opublikowano: przez

    Podbijał serca i umysły na Zlocie Zielarskim, drążył w mózgowiu pustkę łaknącą zapełnienia, wskazywał wyjścia z dość ciężkich przypadków u najbliższych, tak kusi zapachem jak i smakiem udając nawet orientalną trawę cytrynową… Dla jednych ciężki, dla innych marzenie. Tatarak – nawiedza mnie w snach i już obsesyjnie wącham olejek z … [czytaj więcej]

  • Co z pokrzywy Opublikowano: przez

    Było o soli z nasionami pokrzywy i jej funkcjach kosmetycznych http://www.herbiness.com/sol-z-nasion-pokrzywy/ . Teraz trochę szerzej bo jej czas w pełni. Źródło witamin E, F i A znalazło zastosowanie wraz z bogactwem mineralnym ziela w okresie wojennym jako bomba zdrowotna wyciągająca z ciężkich sytuacji wycieńczenia, niedożywienia i wielu innych. Olej z … [czytaj więcej]

  • Pietruszkowe inspiracje Opublikowano: przez

    Mrozicie natkę pietruszki na zimowe kosmetyki? Czy może macie jakieś inne pomysły na zatrzymanie jej właściwości? Ja dziś zrobiłam gliceryt i nastawiłam ocet, a do tego pomroziłam wodę pietruszkową w małych porcjach w foremce na lód. Zimą wyciągam po jednej i masuję buzię – mam jednocześnie tonik i masaż lodowy … [czytaj więcej]

  • Co zrobić z hibiskusa Opublikowano: przez

    Dziś hibiskus. Pijecie herbatę? I to wszystko? Jeśli tak to właśnie przyszłam zmienić Wasze życie Te piękne kwiaty są źródłem antocyjanów, polifenoli i flawonoidów- przekładając na bardziej ludzki język kryją w sobie bogactwo antyoksydantów. Z tego powodu są tradycyjnie stosowane w medycynie tajskiej i afrykańskiej. Do tego zawierają witaminę C … [czytaj więcej]

  • Dynia- warzywo pełne mocy Opublikowano: przez

    Macie jeszcze dynię w ogródku? To smaczne warzywo, dyniowa zupa krem należy do moich ulubionych dań. Lubię też pestki dyni, dodaję je do sałatek, do chleba lub podjadam samodzielnie. Moim odkryciem jest również olej dyniowy, od kiedy tłoczę go samodzielnie nie wyobrażam sobie kuchni bez niego. Pomijając smak kosmetycznie dynia … [czytaj więcej]

  • Pietruszka Opublikowano: przez

    Pietruszka. Niby nic, kojarzy się głównie z rosołem. Tym razem zgłębimy jej temat kosmetycznie. I tu pierwsza niespodzianka: natka pietruszki zawiera dużą ilość witaminy C i A oraz flawonoidów o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Jako bonus kwas foliowy, który jest niezbędnym składnikiem prawidłowego podziału komórek, zatem hamuje proces starzenia się … [czytaj więcej]

  • Uczep Opublikowano: przez

    Kiedyś jeździłam po uczep dość daleko, zazwyczaj w lubuskie, aż tu nagle okazało się, że nieopodal mojego nowego miejsca, mam go całe bogactwo. Do tego coś musiałam przytargać na butach lub ubraniu gdyż pojawił się również w moim ogrodzie. Cieszy mnie ta bliskość niezmiernie ponieważ uczep jest jedną z tych … [czytaj więcej]

  • Szypszyniec Opublikowano: przez

    W ubiegły czwartek wybraliśmy się do Muchowa aby sfinalizować sprawy związane ze zbliżającym się III Festiwal Mydła i Dzikiej Kosmetyki w Muchowie. Korzystając z wolnego dnia udaliśmy się na pobliską Czartowską Skałę ,a wdrapując się w dzikim upale na wzgórze mijaliśmy rzędy krzaków dzikiej róży. Pierwszy raz miałam okazję obejrzeć … [czytaj więcej]

  • Nawłoć Opublikowano: przez

    Codziennie jadąc do pracy mijam żółte pola, tak jak wcześniej były to pola pełne kwitnącego rzepaku, obecnie natura obdarowuje nas bogactwem nawłoci. Nawłoć jest rośliną bardzo ekspansywną i głównie wykorzystujemy ją do herbatek ziołowych. W jednym z ostatnich wpisów Krzysztof Kalemba poleca ją do soli ziołowej, na pewno też spróbuję. … [czytaj więcej]

  • Żółtlica Opublikowano: przez

    Znacie żółtlicę? To zmora mojego dzieciństwa. Do dziś słyszę jak mój tato woła nas z podwórka : Adam i Ewa ( tak, to nie żart) jedziemy na działkę, znów tych żółtych pełno, trzeba je wyplewić. Porzucaliśmy zabawę i jechaliśmy ze smutkiem i żalem. Jeszcze niedawno na widok „tych żółtych” czułam … [czytaj więcej]

  • czarny bez Opublikowano: przez

    Dziwne, cały świat kwitnie, a ja ostatnim czasem niewiele zrobiłam. Wychodzę do lasu i zmuszam się czasem do zebrania czegoś, bo wiem, że będę potrzebować zimą. Tak też wczoraj i dziś zmusiłam się do zebrania kwiatów dzikiego bzu. Przede wszystkim używam go do toników do twarzy i do przecierania oczu … [czytaj więcej]

  • Co z forsycji Opublikowano: przez

    O forsycji już wszyscy wiecie? Że zawiera dużo rutyny i warto zrobić zapas? Pewnie tak, bo wszyscy o niej piszą. W ubiegłym roku zebrałam forsycję w ostatniej chwili z ogródka teściowej. Część wówczas ususzyłam, natomiast z części zrobiłam wino forsycjowe wg podpowiedzi z bloga Agi Krok. Kwiaty suszone poszły zimą … [czytaj więcej]

  • Zioła do włosów. Zioła w szamponach. Opublikowano: przez

      Szampony w kostce nadal cieszą się niezwykłą popularnością. Niejednokrotnie czytam pytania jakich ziół użyć, czy można zamienić, jak je połączyć, żeby wszystko się zgrało. Otóż jakiś czas temu, na potrzeby warsztatowe, stworzyłyśmy z Anią Pietruszą z Pracowni Dzikich Kosmetyków zestawienie ziół ajurwedyjskich wraz z ich polskimi zamiennikami. Korzystając z … [czytaj więcej]

  • Żurawinowe dobra Opublikowano: przez

    Zgniłe wyże się pchają, bagniska na dworze, a z nadmiaru wilgoci skóra ma nieco gorzej. Z bagnisk pochodzi ŻURAWINA – bogactwo mikroelementów i lifting w jednym. Owoc żurawiny słynie z bogactwa witamin C, A i B, kwasów – cytrynowego, jabłkowego i chinowego, zawiera masę antocyjanów i flawonoidów. Co możemy zrobić … [czytaj więcej]