Menu Zamknij

Pigwowiec

Na ten moment warto czekać cały rok. Jesień przynosi złote zbiory pigwowca. Przebogaty w witaminy i pektyny owoc, kocha kąpać się w nalewkach. Mówi się, że przebija samą pigwę głębokim aromatem owoców. My kochamy nalewki z pigwowca – doświadczenie pokazało że wiodły prym w nalewkach konkursowych na zlotach. Konfitury z dodatkiem imbiru, goździków, cynamonu czy rumu podkręcają doznania smakowe, a zamrożone, zasypane cukrem, czy zalane miodem owoce dają nam zimą porządną dawkę witaminy C. Pestki pigwowca bogate w amigdalinę doskonale nadadzą się do zalania alkoholem, by ich dobro wykorzystać później w kremie czy serum do twarzy wymagającej dogłębnej pielęgnacji, jędrności i wsparcia zimą, podczas której owoce grzecznie czekają na krzakach by sobie o nich przypomnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *