Menu Zamknij

Syrop z mniszka

Dla tych co po nocach spać nie mogą bo sezon, kwiaty, liście, zapachy, dzikie węże…
Mniszek w odsłonie mocarnej bez cukru.
Zbierz :
500 kwiatów mniszka
Zalej :
700ml wody i wymocz przez 2 godzinki
Dodaj :
700g miodu białego : rzepak, akacja, wielokwiat
Wciep :
20g kurkumy
Zagotuj, przecedź i gotowe.
Dla gęstości można pokusić się o uprzednie wyzbycie się szypułek i przyrządzenie syropu z płatkami po zblendowaniu – tylko trzeba chcieć
Pamiętaj że miód traci swoje cenne właściwości dopiero przy dłuższej obróbce termicznej. Możesz zagotować mniszka z kurkumą i dodać miód na końcu – jeżeli obawiasz się strat. Smacznego 😉
    

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *